SMS kontra MMS – melyik éri meg jobban?

smsAz MMS fogalmát kb. 15 évvel ezelőtt úgy definiálták, a továbbfejlesztett SMS. De mi is ez a két dolog valójában? Az SMS (Short Message Service), rövid szöveges üzenet, mely betűket és számokat tartalmazhat. Az MMS (Multimedia Messaging Service), multimédiás üzenet, mely tartalmazhat betűt, számot, hang illetve kép fájlt is. Míg az SMS korlátozott, maximum 160 karakter hosszú lehet, az MMS terjedelmére nincs korlát. Csupán az szükséges, hogy telefonunk MMS formátumú fájlok küldésére és fogadására alkalmas legyen, illetőleg legyen internet elérésünk, amennyiben ugyanis a fájl nem tekinthető meg az üzenet ablakban, böngészőben megnyitva elérhetővé válik.
Az okostelefonok és közösségi oldalak, csevegő alkalmazások elterjedése óta mind az SMS, mind az MMS üzenetek küldése vesztett népszerűségéből, azonban nem árt tisztában lennünk azzal, mennyit is fizetünk egy-egy ilyen elküldött üzenetért, ha a kommunikáció ezen fajtája mellett döntünk.
A három főbb szolgáltató adatait vizsgálva, hálózaton belül küldött 1 db MMS üzenet ára majdnem egyen értékű 2 db 160 karakteres SMS elküldésével. Azonban hálózaton kívülre küldött MMS már 2-3-szor többe kerül, mint egy 160 karakteres szöveges üzenet.
Pl. Telenor: SMS ára 19-40 Ft, míg az MMS alap csomagban: 141,5 Ft.
Telekom: SMS ára 19-35 Ft, MMS: 44-150 Ft
Vodafone: SMS ára 19-49 Ft, MMS: 50-150 FT

Így mindenképp érdemes megnéznünk terjedelmesebb üzenet küldés esetén, hogy partnerünk melyik hálózatot használja.